Στα πλαίσια της συνεργασίας μας με το Δήμο Αθηναίων, επιλέξαμε να προβάλουμε την ακόλουθη ανάρτηση από το AthensCityFestival:

Η έκθεση «Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα» που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, παρουσιάζει τη Μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπως ήταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Σε αυτή εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μεγέθυνση τα χειροποίητα σχέδια του Ακύλα Μήλλα, με τρόπο που επιτρέπει στο θεατή να σχηματίσει μια εικόνα του κεντρικότερου δρόμου της πλέον κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής συνοικίας της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της.

Η Οδός του Πέρα αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Κατά μήκος της οδού υπάρχει πλήθος ιστορικών κτιρίων του 19ου αιώνα, όπως, μεταξύ άλλων, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά και η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα.

Ο Ακύλας Μήλλας (γεν. 1934 στην Πόλη), (γιατρός, ιστοριοδίφης και συγγραφέας), στα περίφημα βιβλία του αποτυπώνει μια πλούσια συλλογή κτηρίων, ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών, τεκμηριωμένη με φωτογραφικό υλικό και σκίτσα.

📣Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 27 Μαΐου, 12:00 – 14:00, ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Ι. Θ. Ευδοκιμίδης θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα:

«Η εικονική αναπαράσταση της μνήμης»

📍Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2023.

  • Υλοποίηση έκθεσης: Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Εντάσσεται στο Athens City Festival και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens,
  • Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό.