Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Τα προγράμματα διεξάγονται Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Τρίτης, κατόπιν συνεννοήσεως και το κόστος συμμετοχής για κάθε μαθητή είναι €2,00.

Για ενήλικες πραγματοποιούνται επίσης, οργανωμένες ξεναγήσεις ομάδων περιορισμένου αριθμού (μέχρι 25 άτομα), κατόπιν συνεννοήσεως.

Για την καλύτερη οργάνωση των ξεναγήσεων αλλά και για να ενημερωθείτε για τα ισχύοντα μέτρα προστασίας και τις πληροφορίες εισόδου στο Μουσείο, παρακαλούμε καλέσετε στο 210-3231387 (Τρίτη 11:00-13:00, Τετάρτη 10:00-12:00 και Πέμπτη 10:00-12:00) ή στείλτε ηλεκτρονικά το αίτημά σας στο info@athenscitymuseum.gr

 

 

«Μαθαίνω παίζοντας στο παλάτι»

Ηλικίες: 3-6 / Αριθμός Ατόμων: 15 / Διάρκεια: 30΄

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό  τους διαμέσου διασκεδαστικών επιμορφωτικών παιχνιδιών και να αναπτύξουν δεξιότητες με τη βοήθεια κατασκευών, μέσα στον χώρο του παλατιού, όπου έζησε το πρώτο βασιλικό ζεύγος.

«Το Καρναβάλι στην Ελλάδα»

Ηλικίες: 8-14 / Αριθμός Ατόμων: 25 / Διάρκεια: 45΄

Από το Σεπτέμβρη του 2014 συνεχίζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα», που επικεντρώνεται στον πίνακα του ζωγράφου Ν. Γύζη. Διαμέσου της αφήγησης τα παιδιά γνωρίζουν τον Ν. Γύζη, όπως και τα ήθη και τα έθιμα της αποκριάς. Με τη δραματοποίηση της παράστασης του πίνακα από τα παιδιά, δίδεται μια χαρούμενη νότα, που συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση του συμμετέχοντα στην τέχνη και το θέμα.

«Οι πειρατές του Monfort»

Ηλικίες: 10-16 / Αριθμός Ατόμων: 30 / Διάρκεια: 45΄

Το πρόγραμμα βασίζεται στον πίνακα του Γάλλου οριενταλιστή Antoine-Alphonse Monfort «Έλληνες Πειρατές». Τα παιδιά με επίκεντρο τον πίνακα θα προσεγγίσουν το θέμα της πειρατείας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, μέσα από ένα ζωντανό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Θα πάρουν μέρος σε κυνήγι θησαυρού ανακαλύπτοντας το σεντούκι με τα λάφυρα  των πειρατών. 

«Σύνταγμα»

Ηλικίες: 13-18 / Αριθμός Ατόμων: 30 / Διάρκεια: 40΄

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στο χειρόγραφο αντίγραφο του Συντάγματος του 1844, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο. Οι μαθητές γνωρίζουν την ιστορική αξία του Συντάγματος, αποτέλεσμα της Επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, ως θεμελιώδες κριτήριο οργάνωσης του νεότερου ελληνικού κράτους. Εξετάζουν τα κύρια σημεία του και έπειτα τα αντιπαραθέσουν με εκείνα του ισχύοντος Συντάγματος. Στη συνέχεια, μέσω διαδραστικών και εμπειρικών μεθόδων, διαλόγου και συνεργασίας, καλούνται να συντάξουν τους δικούς τους κανόνες εν είδει Συντάγματος, όπως εκείνοι θα ίσχυαν ιδανικά στο σημερινό σχολικό περιβάλλον, αποβλέποντας στην εύρυθμη λειτουργία του.

«Εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842»

Ηλικίες: 13-18 / Αριθμός Ατόμων: 15 / Διάρκεια: 20΄

Βασισμένη στο πρόπλασμα της Αθήνας του 1842, του Ιωάννη Τραυλού, δημιουργήθηκε μια τρισδιάστατη εφαρμογή για την ιστορία των κτηρίων της Αθήνας από την αρχαιότητα ως τον 19ο αιώνα. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στην εικονική περιήγηση και να  γνωρίσουν την ιστορία των σπουδαιότερων κτηρίων και μνημείων της Αθήνας του 1842, δηλαδή 10 χρόνια από τότε που η Αθήνα ορίστηκε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Η περιήγηση συμπληρώνεται με τρισδιάστατες προβολές και ενημερωτικά κείμενα. Η αρχαία και βυζαντινή Αθήνα εκπροσωπείται από τα σημαντικότερα μνημεία της. Η Αθήνα  του Όθωνα, από τα δημόσια κτήρια, τις κυριότερες ιδιωτικές κατοικίες, τους δρόμους και τις ιστορικές πλατείες.

«Ταξίδι σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι του 19ου αιώνα – Πρόσωπα και όψεις της καθημερινότητας»

Ηλικίες: 13-18 / Αριθμός Ατόμων: 25 / Διάρκεια: 30΄

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα αντικείμενα και αρχεία από την προσωπική συλλογή του Σταμάτιου Δεκόζη- Βούρου και του Λάμπρου Ευταξία (ιδρυτή του μουσείου), με σκοπό να μάθουν σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας των ανθρώπων της μεγαλοαστικής τάξης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα σε μία οικία που κτίζεται το 1859.

Μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων της επιστολής του Κ. Χρηστομάνου, λογίου της εποχής, προς τους γιους του, σκοπός είναι να φωτιστούν πτυχές των κοινωνικών στερεοτύπων της εποχής τροφοδοτώντας συζήτηση για τις κοινωνικές διαβαθμίσεις και τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων της εποχής, συγκρινόμενες με τα σημερινά δεδομένα.

Μια διαφορετική προσέγγιση μιας άλλης εποχής, βασισμένη στη διαδραστικότητα και τη βιωματική μάθηση.