Το Μουσείo μας, από την τρέχουσα καταθλιπτική περίσταση με την έξαρση της πανδημίας του Covid-19 προσβλέποντας στην ολόφωτη ανατολή του 2021 – διακόσια χρόνια από της Παλιγγενεσίας του 1821 -, παρουσιάζει τον Φίλο του και εκλεκτό καλλιτέχνη

ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ

 

 

Ακούστε εδώ το τραγούδι του κ. Κανάρη για τον Covid-19.

 

 

Κωνσταντίνος Κανάρης

(από τις Συλλογές του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών)

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα κλασσικής μουσικής. Αργότερα κέρδισε την υποτροφία B.E.S.T. από το Berklee College of Music της Βοστώνης. Σπούδασε πιάνο και τραγούδι με ειδίκευση στην μουσική κινηματογράφου και αποφοίτησε με άριστα και δύο βραβεία σύνθεσης. Είναι επίσης κάτοχος δύο πτυχίων επικοινωνίας και ενημέρωσης από το πανεπιστήμιο του Kent (Αγγλία) και το πανεπιστήμιο της Βοστώνης (ΗΠΑ). Εκεί μελέτησε και συνέγραψε εκτεταμένα πάνω στην φιλοσοφία της μουσικής και την επικοινωνιακή της φύση, καθοδηγούμενος από τον κορυφαίο Βρεττανό φιλόσοφο των τεχνών Roger Scruton και τον Αμερικανό σεναριογράφο κινηματογράφου Steven Geller. 

Από το ξεκίνημα της καριέρας του, η ελληνική μουσική αποτέλεσε για τον ίδιο μεγάλη πηγή πάθους και έμπνευσης. Το 2007 επιλέχθηκε από το Metropolitan Museum of Art για να επιμεληθεί την πρώτη συλλογή ελληνικής μουσικής “Music of Greece” που εξέδωσε το μουσείο, εγκαινιάζοντας τις καινούριες του αίθουσες ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης. Το ίδιο έτος, το έργο του «Eπιχείρηση Aθωότητα», που αρχικά είχε γραφτεί για τον κινηματογράφο, παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Το 2008 ίδρυσε το μουσικό σχήμα «Synolon», το οποίο κατά πολλούς «αλλαξε την παρουσίαση του ελληνικού τραγουδιού στο Μανχάταν» με εμφανίσεις σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Nέας Yόρκης για διαδοχικές σεζόν και με συνεργασίες σπουδαίων μουσικών από όλο τον κόσμο.

Τo 2014 κυκλοφόρησε στην Αμερική το άλμπουμ ‘Aόρατος’ σε στίχους του μεγάλου Έλληνα στιχουργού και ποιητή Mάνου Eλευθερίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών όπως οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κώστας ΜακεδόναςΡίτα Αντωνοπούλου, Λαμπρινή Καρακώστα, καθώς και φημισμένων μουσικών από την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Για την κυκλοφορία του ‘Αόρατος’ διοργανώθηκε συναυλία στο ιστορικό Tribeca Performing Arts Center της Νέας Υόρκης με καλεσμένους όλους τους συντελεστές του δίσκου και τιμώμενο πρόσωπο τον Μάνο Ελευθερίου, ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή μέσω ζωντανής σύνδεσης.

Ο “Αόρατος” κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2016 από τις εκδόσεις Μετρονόμος, ενώ το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο συνθέτης και ερμηνευτής σύστησε το έργο του στο κοινό της γεννέτειράς του με μια συναυλία στο ιστορικό θέατρο Παλλάς. Στην αθηναϊκή πρεμιέρα του Αόρατου έλαβαν μέρος οι ερμηνευτές του δίσκου μαζί με μια πλειάδα καταξιωμένων Ελλήνων, αλλά και ξένων μουσικών που ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους μπροστά στο αθηναϊκό κοινό σε ένα κατάμεστο -sold out- Παλλάς. Toν Φεβρουάριο του 2018, το ίδιο σχήμα εμφανίστηκε στο Gazarte με καλεσμένη την Ρίτα Αντωνοπούλου και έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από το κοινό που κατέκλεισε το χώρο.

Την Άνοιξη του 2019 ο Περικλής Κανάρης παρουσίασε στη Νέα Υόρκη με μεγάλη επιτυχία τη μουσική παράσταση “Road To Athens”. Οι 3 συναυλίες που έγιναν στο DROM του Manhattan ήταν ο πρόλογος για τη συναυλία που ακολούθησε στις 30 Ιουνίου στο Summer Nostos Festival, στο ΚΠΙΣΝ. Εκεί παρουσιάστηκαν σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα καινούργια τραγούδια του συνθέτη από 2 επερχόμενες δισκογραφικές συλλογές. Η μία, σε ποίηση κλασσικών δημιουργών όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο T.S. Eliot και η άλλη, βασισμένη σε σύγχρονους δημιουργούς από το Μάνο Ελευθερίου (ανέκδοτο υλικό) μέχρι τις νεότερες γενιές Ελλήνων στιχουργών. Η συναυλία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και κατέληξε σε standing ovation για τον καλλιτέχνη και την ομάδα του.

Ο Περικλής Κανάρης είναι επίσης ο συνθέτης και στιχουργός του τραγουδιού «Στην Υγειά μας», που έγινε γνωστό στο πανελλήνιο ως τραγούδι των τίτλων της επιτυχημένης εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Από τον Ιανούαριο του 2020 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) ένα καινούργιο μάθημα που δημιούργησε με τίτλο “Songs of the Underdog: American Blues meets Greek Rebetiko”, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη.

Δείτε περισσότερα στοιχεία για τον καλλιτέχνη στον ιστότοπο του: pericleskanaris.com