Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία» αναδεικνύει τη συμβολή των αφανών ηρωίδων της Επανάστασης, προσεγγίζοντας την παραγνωρισμένη δράση τους, μέσα από οκτώ έργα σύγχρονης τέχνης. Οι καλλιτέχνες εμπνεόμενοι από επιλεγμένες, εμβληματικές γυναικείες μορφές του Αγώνα, όπως αυτή της Μπουμπουλίνας ή της Μαυρογένους, αντιπαραβάλλουν το παρελθόν με το παρόν.

Τα πρωτότυπα έργα της έκθεσης, φέρνουν στο προσκήνιο τις σημαντικές άγνωστες του χθες αλλά και στρέφουν το βλέμμα στο παρόν, επιχειρώντας να αναδείξουν αντίστοιχες εκφράσεις θάρρους  και επιμονής στις κοινωνίες των αρχών του 21ου αιώνα.

 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 13/4/22 – 12/9/22
 
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 19:00,  (Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, Πλατεία Κλαυθμώνος)

 

Οι Καλλιτέχνες:

Η Ελέσα Αντύπα είναι απόφοιτος του τμήματος ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απόφοιτος του τμήματος ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Άγγελο Αντωνόπουλο και τον Παναγιώτη Χαραλάμπους. Παράλληλα, έχει διδαχθεί ζωγραφική στην ομάδα τέχνης «Σημείο», με δασκάλους τον Γιώργο Ρόρρη και την Κάλλια Τριανταφύλλου. Τον Μάιο του 2021 πραγματοποίησε την πρώτη της ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Η Όλγα Μαυρομμάτη σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική και γλυπτική. Από τα πρώτα χρόνια των σπουδών της ξεκίνησε να εργάζεται στον καλλιτεχνικό χώρο ως Graffiti Creator, αλλά και σαν βοηθός σκηνογράφου. Από το 2016 έως και σήμερα εργάζεται ως storyboard artist στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

H Μελίνα Mosland είναι Ελληνο-Νορβηγίδα εικαστικός. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και παρουσίασε το πρώτο της ατομικό πρότζεκτ με τίτλο Bloom in Progress το 2019. Έχει βραβευτεί από τον οργανισμό RUYA MAPS ενώ παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Νορβηγία (Platform Nord) και Αργεντινή (BIENALSUR).

Ο Διονύσιος Παππάς είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Α. Αντωνόπουλου ενώ παράλληλα, ασχολήθηκε με το σχέδιο, τα πολυμέσα και την ψηφιακή τέχνη. Στην εικαστική του πρακτική, επικεντρώνεται κυρίως στη χρήση του χαρτιού ως πρώτη ύλη. Έχει δημιουργήσει έργα στον δημόσιο χώρο και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εικαστικών εκθέσεων σε μουσεία, γκαλερί και μορφωτικά ινστιτούτα

Η Λένια Πλατανιά αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο εργαστήριο του Μιχάλη Αρφαρά. Δημιουργεί ρεαλιστικές εικόνες με θεματική τη δική της εκδοχή του memento mori. Στα έργα της πρωταγωνιστεί μια επιθετική φύση η οποία αφομοιώνει τον άνθρωπο συμβολίζοντας το δίπολο ζωής και θανάτου.

Η Χριστίνα-Σύλβια Σημαντήρα είναι Ελληνο-Γερμανίδα εικαστικός, απόφοιτος του Α’ εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Κάλων της Αθήνας με καθηγητές τον Α. Αντωνόπουλο και Μ. Μεραμπελιώτη. Έχει φοιτήσει στην Kunsthochschule Berlin-Weissensee ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών ΥποτροφιώνΚΥ και έχει βραβευτεί για το έργο της από για το Ίδρυμα της Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και δράσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Γιώργος Ταξίδης, είναι απόφοιτος του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., της Σχολής Καλών Τεχνών της Μαδρίτης (UCM Facultad de Bellas Artes) καθώς και της New York Academy of Art, στη και Νέα Υόρκη. Έχει λάβει περισσότερες από 12 υποτροφίες και  έχει διδάξει σχέδιο στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αγίου Δομίνικου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί́ σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νότια Κορέα.

Η Δήμητρα Φακάρου σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Εικαστικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2016. Εκφράζεται κυρίως σε υβριδικό ύφος μεταξύ μιας εκφραστικής γεωμετρίας, εξπρεσιονισμού και σουρεαλισμού. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτος), ενώ έργα της βρίσκονται ήδη σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Επιμέλεια Έκθεσης: Δανάη Μπερσή, Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος, Γιώργος Μαστρογιάννης
 
Ιστορική Επιμέλεια: Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος, Δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης
 
Graphic design: Τζίνα Χρονοπούλου

 


 

➛Η είσοδος των επισκεπτών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσες/όσους επιδεικνύον ισχύον πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ανήλικοι 7 έως 14 ετών μπορούν να εισέλθουν με την επίδειξη αρνητικού Self Test 24 ωρών.Τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής στο προσωπικό του Μουσείου, το οποίο τα ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής Covid Free GR.

Λόγω των μέτρων αντιμετώπισης κατά της πανδημίας Covid-19, οι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στο χώρο με σειρά προτεραιότητας. 

➛Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του επισκέπτη στους χώρους του Μουσείου.